Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΟ ΔΙΣΚΟΠΟΤΗΡΟ

14ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης

Η ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΔΙΣΚΟΠΟΤΗΡΟΥΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ


ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ: ΠΑΠΑΚΩΝ/ΝΟΥ ΝΑΤΑΣΑ
ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΕΡΙΦΥΛΗ
                               Β3΄ ΠΕΡΙΛΗΨΗ


Η Cotten Stone, μια επιδέξια δημοσιογράφος του SNN βρίσκεται σε αποστολή στη Μέση Ανατολή και προσπαθεί να γλιστρήσει έξω από τη χώρα στο σκοτάδι της νύχτας. Τότε της δίνεται ένα κουτί από έναν ετοιμοθάνατο αρχαιολόγο, Δρ Γαβριήλ Archer, ο οποίος στη συνέχεια λέει με την τελευταία του πνοή πως είναι η μοναδική. Της μιλάει σε μια γλώσσα που μόνο η Cotten και η νεκρή δίδυμη αδελφή της γνώριζαν .Όταν ανακαλύπτει ότι το αντικείμενο που βρισκόταν μέσα στο κουτί  θα αποτελέσει την πιο σημαντική είδηση των τελευταίων 2000 χρόνων, ζητά την βοήθεια του Τζων Τάιλερ, ενός βιβλικού ερευνητή και ιερέα. Έτσι προσπαθεί απεγνωσμένα να ανακαλύψει γιατί διάφοροι άνθρωποι, που δεν είχε συναντήσει ποτέ ξανά στη ζωή της, κάνουν τα πάντα για να την πείσουν ότι «είναι η μοναδική» που θα μπορούσε να σταματήσει «κάτι». Οι έρευνές της όμως επεμβαίνουν στα σχέδια που έχει καταστρώσει η πιο ισχυρή οργάνωση του κόσμου εδώ και εκατοντάδες χρόνια, πράγμα το οποίο δεν διαφέρει και πολύ από μια θανατική ποινή. Είναι λοιπόν δυνατόν η νέα αυτή δημοσιογράφος να γλιτώσει από τον θάνατο και να ανακαλύψει την αλήθεια;

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ
Cotten Stone
Η Cotten Stone, πρωταγωνίστρια του βιβλίου, είναι μια δυναμική δημοσιογράφος του SNN. Είναι ευχάριστη , γεμάτη περιέργεια και έτοιμη για περιπέτειες. Καθώς είναι αποφασιστική ξέρει να θέτει στόχους και να παλεύει για την υλοποίηση τους.

ΚΡΙΤΙΚΗ
Το βιβλίο «Η συνωμοσία του ιερού Δισκοπότηρου» θίγει το θέμα της πάλης ανάμεσα στο καλό και στο κακό που επικρατεί στον κόσμο. Αν και αναφέρει θρησκευτικά γεγονότα και φανταστικές καταστάσεις, δεν συγχέει την θεωρία με την αλήθεια και παραμένει προσγειωμένο και ευχάριστο. Είναι δραματικό με γρήγορο ρυθμό και κρατάει την αγωνία υψηλή μέχρι την τελευταία σελίδα. Οι χαρακτήρες είναι κατανοητοί και ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Έχει εθιστική και ενδιαφέρουσα πλοκή με συνεχείς ανατροπές και εξελίξεις ενώ παράλληλα το τέλος είναι αναπάντεχο. Καθώς ευκολοδιάβαστο αποτελεί ένα βιβλίο ιδανικό για εφήβους και ενήλικες που αγαπούν ιστορίες μυστηρίου. Περνάει με εύστοχο τρόπο αλληγορικά μηνύματα και προβάλλει την δυναμική προσπάθεια που μπορεί να καταβάλλει ένας άνθρωπος θέτοντας στόχους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου