Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Μυθολογία και Οδύσσεια η θεά Άρτεμη εργασία της μαθητριας του Α4 Σαμακοβλή Χριστίνας


Η ΘΕΑ ΑΡΤΕΜΗ



 Η Άρτεμη είναι η θεά του κυνηγιού, η προστάτιδα των άγριων ζώων, των βουνών και των δασών. Ακόμη θεωρείται προστάτιδα των μικρών κοριτσιών ενώ ο δίδυμος αδελφός της Απόλλωνας, των μικρών αγοριών.



 Κόρη του Δία και της Λητώς, γεννημένη πριν από τον αδελφό της στο ξερονήσι της μετέπειτα ονομαζόμενης Δήλου, η Άρτεμη βοήθησε την μητέρα της να ξεγεννήσει τον αδελφό της. Μία από τις ομορφότερες θεές της αρχαιότητας γρήγορα έγινε ένα από τα αγαπημένα παιδιά του Δία, ο οποίος την θαύμαζε για την επιμονή της και την σταθερή υποταγή στα πιστεύω της. Προστάτευε την τήρηση των νόμων και των όρκων. Εξάλλου είχε και ιαματικές ιδιότητες, γιατί βοηθούσε τους αρρώστους να γιατρευτούν.



Πολεμίστρια θεά η Αρτέμη δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τον τρωικό πόλεμο. Η συμμετοχή της στον πόλεμο υπέρ των Τρώων φανερώνεται σε πολλά σημεία της Ιλιάδας. Όταν πριν καλά καλά ξεκινήσει ο πόλεμος, η θεά φανέρωσε τόσο την παρουσία της όσο και το πιο στρατόπεδο είχε επιλέξει. Τα πλοία των Αχαιών δεν μπορούσαν να αποπλεύσουν καθώς δεν υπήρχε ούριος άνεμος. Αυτό οφείλονταν στην Άρτεμη, η οποία έτσι τιμωρούσε τον Αγαμέμνονα, ο οποίος είχε καταπατήσει ένα από τα ιερά της άλση, στο οποίο και σκότωσε ένα ιερό της ελάφι.




 Η Άρτεμη λατρευόταν σε όλη την Ελλάδα, π.χ. στην Αττική, στην Αρκαδία, στη Μεσσηνία και στη Λακωνία. Σύμβολά της ήταν η σελήνη, η ελιά, τα στάχυα, το λιοντάρι, ο πάνθηρας, το ελάφι, ο λαγός, το φίδι, η χελώνα και πολλά άλλα.




Η Άρτεμη είχε ιδιαίτερη αδυναμία στα παιδιά και τους εφήβους. Όσοι ζούσαν σύμφωνα με τους νόμους και τα πιστεύω της τύγχαναν της εύνοιάς της.
 Χριστίνα Σαμακοβλή   Α4



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου